L’alcohol ja és la droga de què més gent intenta desenganxar-se

L’informe anual del Projecte Home a Catalunya indica que 4 de cada 10 persones en rehabilitació intenten deixar l’alcohol, un 54% més que fa cinc anys.

El alcohol, la droga más letal. No hay dosis protectora – Página10 –  Periódico Digital
alcohol, la droga més letal

L’alcohol, per primera vegada després de 20 anys, és la substància que genera més demandes de rehabilitació“, ha explicat aquest matí a Barcelona Oriol Esculies, director del Projecte Home a Catalunya. Segons les dades de l’informe anual de l’ONG respecte al 2014, un 40% dels adults que ajuden a rehabilitar-se són addictes a l’alcohol. La cocaïna, que fins ara era la primera droga del rànquing, queda just per darrere amb un 39%. Força més enllà hi ha l’heroïna (8%), el cànnabis (5%) i altres substàncies (3%). Un 5% també es tracten per deixar dues o més drogues.

Fa cinc anys la xifra d’addictes a l’alcohol en tractament era tan sols del 26% mentre que la de cocaïnòmans arribava al 57%. Segons Esculies, la crisi econòmica té pes en aquest canvi, perquè l’alcohol és barat, legal i a l’abast de tothom, mentre que la cocaïna és força més cara, però també és important que cada vegada més alcohòlics es decideixen a deixar la beguda, sobretot per la pressió del seu entorn. El problema de l’alcoholisme és més important que no es pensava fa uns anys i comença a deixar de ser invisible.Evolució de pacients en tractament al Projecte Home | Create infographics

El alcohol como droga social

Molts adolescents ja comencen a beure ben aviat: un 66% dels joves entre 15 i 17 anys havien begut alcohol durant el darrer any, segons una enquesta de l’Observatori Espanyol sobre Drogues de l’any passat. Els que es fan addictes a l’alcohol triguen una mitjana de 19 anys a decidir-se deixar-lo, mentre que en altres drogues la mitjana és d’uns 12 anys. Això comporta més risc per a la salut, però també causa més problemes psicològics i d’exclusió social.

Tot plegat fa que el tractament, que acostuma a durar entre un i dos anys, sigui més complicat. Sovint hi ha recaigudes durant la rehabilitació però Esculies ho troba normal i fins a cert punt positiu. “És un canvi molt abrupte”, diu, “i això necessita que hi hagi crisis”. A més, el 70% d’alcohòlics en tractament fan un consum associat amb altres substàncies, sobretot la cocaïna i el cànnabis.

https://www.ara.cat/societat/alcohol-droga-desenganxar-se-adiccio-projecte-home_1_1349012.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s