Morts i desapareguts de Melilla: les famílies volen respostes enmig del silenci institucional

Tenia 20 anys i era estudiant de Medicina. Es deia Mohanad Maamoun Aissa i era del Sudan. El 24 de juny va morir al que ja s’ha batejat com a Black Friday, la tragèdia de Melilla.

El seu germà explica que els gendarmes el van colpejar al cap. Va sagnar durant tres hores, enmig de l’amuntegament de persones que la policia marroquina anava creant entre el caos del moment.

Ningú el va ajudar durant aquelles tres hores. Cap agent de policia el va socórrer. Va morir allà mateix, davant dels ulls del seu germà.

Ell és una de les víctimes identificades gràcies a la feina incansable de les últimes setmanes de l’Associació Marroquina dels Drets Humans a Nador (AMDH).

El ball de xifres és permanent. En el moment de la publicació d’aquestes línies, el govern del Marroc manté el número de 23 persones mortes. L’AMDH ha comptat 27 cadàvers sobre el terreny.

I l’ONG Caminando Fronteras eleva la dada a 40, després de constatar que dues persones han mort a la ciutat fronterera d’Oujda. La gendarmeria les havia posat en autobusos i desplaçat 140 quilòmetres tot i estar greument ferits. Eren sol·licitants d’asil.

Els judicis, en marxa

Mentrestant, una seixantena de persones afronten càrrecs greus o molt greus als tribunals de Nador.

A un primer grup de 36 persones se’ls acusa de desobediència, d’entrar il·legalment al Marroc, de violència contra als agents i d’anar armats. Els advocats de les entitats de drets humans han aconseguit que, de moment, s’alliberi a un menor d’edat.

Un segon grup de 28 persones afronta càrrecs més greus, amb acusacions de participació de banda criminal i de tràfic de persones. El seu procediment començarà el proper dimecres 13 de juliol.

Tots ells continuen en presó provisional. Per ara, a l’AMDH no els consta que estiguin en pitjors condicions que els presos comuns.

https://www.ccma.cat/324/morts-i-desapareguts-de-melilla-les-families-volen-respostes-enmig-del-silenci-institucional/noticia/3174708/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s