Si voleu conèixer algú de debò, jugueu amb ell

La Contra. La Vanguardia, 12-11-2020

Tinc 68 anys. Soc alemany. Soc creador de jocs de taula. Tinc tres fills i dos nets (18i14 anys).  Política? Fora fanatismes, acceptació de l’altre. Creences? Crec en Déu, sense esglésies ni religions. Participo en el 9è Dau Barcelona Festival del Joc, aquest cap de setmana.

Klaus Teuber, creador de Catan y otros cien juegos de mesa

Què és Catan? Un joc de taula. El vaig crear fa 25 anys. Hi juguen milions de persones a tot el món. Estic orgullós de Catan.

Per què? Els jugadors competeixen per civilitzar una illa deserta. Han de fundar viles i ciutats, i per a això precisen aplegar recursos.

Quins recursos? Matèries primeres, llenya, ramats, collites de blat, blat de moro, argila, maons…

I els obtenen jugant. Són quatre jugadors, i guanya el que suma deu punts. Cada vila proporciona un punt, i dos punts cada ciutat.

Algun truc per guanyar? Tingui molt en compte els ports.

Hi ha guerres? Un xaval em va dir “he intentat provocar una guerra i és impossible”. És el meu orgull: per guanyar no fa falta fer malbé ni destruir res, només edificar, fundar, civilitzar…

A més de Catan, quants jocs de taula ha dissenyat? Un centenar.

I d’on li ve aquest talent? Amb dotze anys jugava a romans contra cartaginesos, un joc de taula espanyol que m’encantava, amb els seus prats, turons, rius, boscos… i elefants i cavalls.

La seva afició neix allà? Encara conservo aquell joc! Però després em vaig dedicar a l’odontologia. Fabricava peces dentals en uns laboratoris. A la nit em distreia a casa ideant jocs.

Quin va ser el primer? Barbarrossa, que vaig provar amb el meu fill Benjamin. Després va arribar una crisi i em vaig arruïnar. I em vaig posar a dissenyar Catan, en un intent d’aconseguir vendre’l, per no perdre-ho tot.

Tan greu era la cosa? Els creditors venien a rondar al voltant de casa meva, i jo tancat al soterrani amb el meu joc pensava “espereu, ja gairebé el tinc”.

¿Catan el va salvar de la misèria? Un creador de jocs necessita desenvolupar-ne tres o quatre a l’any per poder viure d’això. Però jo només amb l’èxit de Catan podria viure folgadament, i això és molt rar.

Quines són les xifres de l’èxit d’aquest joc de taula, Catan? Hem venut 32 milions de taulers a tots els països de món. I continuem venent-ne, en moltes versions locals i tematitzades.

És el nou Monopoly? Li diuen “el Monopoly del segle XXI”, sí. Però jo els veig bastant diferents.

En quin sentit? A les dones els encanta jugar a Catan, molt més que a Monopoly, joc que veuen massa masculí: Catan els resulta menys agressiu, és constructiu i civilitzat.

Creu que les dones van apostar per les ciutats i el sedentarisme? Segur que els va agradar viure en un lloc en el qual pots sembrar, conrear, collir, criar bestiar… igual que com es fa a Catan!

D’on va treure aquest nom? No ho sé, vaig fer llistes de noms, i em vaig quedar amb Catan. Havia llegit una novel·la sobre víkings i la història em va estimular.

A quins països agrada més el seu joc? Alemanya, els Estats Units, els Països Baixos, el Canadà, i també a Espanya.

Els alemanys senten passió pels jocs de taula, oi? Hi ha ressenyes de jocs de taula a la premsa. I el concurs Joc de l’Any: tots esperen la decisió del jurat per comprar-se aquest joc.

El va guanyar Catan? Sí, i va arrasar de seguida, va agradar molt. Encaixa en les pulsions humanes: hi ha lladres d’excedents, també, perquè si acumules massa recursos t’estàs arriscant a que te’ls robin els lladregots.

Què aconsella, camps o ramats? Bladars, camps de cereals.

Quant dura cada partida? Una hora.

Quines són les virtuts del bon jugador? Agilitat, humor, sociabilitat i sort. I un bon saber perdre.

Qui és el millor jugador del món? Un argentí molt simpàtic, guanyador de l’últim campionat mundial de Catan, celebrat a la ciutat de Colònia.

Vostè podria guanyar-lo? Ni voldria guanyar-lo, ni quedar l’últim.

Per a quines edats el recomana? De deu anys endavant.

Per què des de petits ens agraden els jocs de taula? Jugar és fer unes petites vacances de la realitat quotidiana. I perdre jugant ens surt de franc. I és un ensinistrament per a la vida.

Què opina dels videojocs? Tot és intangible, i en el meu joc, vius!

Els jugadors li han comentat el joc? Una dona se’l va endur a la selva com a coixí. Una malalta de càncer em va donar les gràcies per haver-la distret jugant a Catan durant els pesats tractaments…

Per què hi hauria de jugar, jo? Vol saber com és algú? Jugui amb ell.

===================================================

Dau Barcelona Festival. Klaus Teuber, actual guru mundial dels jocs de taula, és l’estrella de l’edició d’aquest any del 9è Dau Barcelona Festival del Joc, en aquest cas de manera virtual. Encara que estiguem ara perimetrats pels nostres governants, res no ens impedeix de jugar! I jugar en gran: entreu al veterà festival dedicat als jocs de taula que dirigeix Oriol Comas des de fa ja nou anys. En aquesta edició caldrà jugar des de casa, íntegrament en línia, dissabte i diumenge, a través del web del festival: Barcelona.cat/DauBarcelona. Hi haurà vídeos i podcasts, personalitats, autors, editorials i dos grans jocs de participació. Per Skype, li mostro al gran Klaus Teuber el regal que Oriol Comas acaba de fer-me: un Catan.

https://www.lavanguardia.com/lacontra/20201112/49412857964/si-quieres-conocer-de-verdad-a-alguien-juega-con-el.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s