El Marroc planteja nous desafiaments geopolítics, més enllà de Ceuta

Migrants cross into the Spanish enclave of Ceuta, near the border of Morocco and Spain, on Tuesday, May 18, 2021. Spain deployed its military to the Moroccan border Tuesday as thousands of migrants jumped fences or swam onto European soil for the second day in a row after Rabat loosened border controls amid a deepening diplomatic spat. Morocco's loosened border watch came after Spain decided to grant entry for medical treatment to the chief of a militant group that fights for the independence of Western Sahara. Morocco annexed the sprawling region on the west coast of Africa in 1975. (AP Photo/Bernat Armangue)
Aspecte que oferia la zona fronterera de Ceuta amb el Marroc dimarts en plena allau humana, facilitada per les autoritats marroquines.  Bernat Armangue / AP

A Pedro Sánchez li van funcionar els reflexos. L’allau humana que es va produir a Ceuta entre dilluns i dimarts d’aquesta setmana per decisió de les autoritats marroquines podria haver deixat el Govern espanyol fora de combat, quinze dies després del fiasco de les esquerres a les eleccions regionals de Madrid. El KO era a prop.

Sánchez va donar l’ordre immediata de desplegar l’exèrcit a Ceuta i dimarts al matí va ­comparèixer davant l’opinió pública amb un discurs enèrgic de defensa de la integritat territo­rial del país, per després pujar a un helicòpter Superpuma de l’Exèrcit de l’Aire amb rumb a Ceuta i Melilla. No hi va haver temps mort en la resposta governamental espanyola al desafiament marroquí. No hi va haver espai per a un moment Abascal a Ceuta.

El gabinet de la Presidència del Govern es va moure amb molta rapidesa i el grup dirigent d’ Unides Podem va entendre –aquesta vegada sí– que el silenci també és un bé preuat en política. Hi ha moments en què cal saber callar. Quan el líder de Vox va arribar a Ceuta dimecres a la nit per clamar contra la “invasió” marroquina, el seu col·lega Matteo Salvini ja havia elo­giat la contundència escènica del Govern espanyol. “ Espanya (amb un Govern d’esquerres) desplega l’exèrcit a la frontera per bloquejar ingressos il·legals. Esperem notícies del Viminal” (seu del Ministeri de l’Interior italià), va escriure el líder de la Lliga.

El Marroc treballa perquè Biden no revisi la decisió de Trump sobre el Sàhara …

Washington vol que el Marroc mantingui la bona entesa amb Israel …

https://www.lavanguardia.com/encatala/20210523/7475360/marroc-planteja-nous-desafiaments-geopolitics-mes-enlla-ceuta.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s