Els talibans prohibeixen el cultiu del cascall

La base de l’opi i l’heroïna dona feina a centenars de milers d’afganesos

No era una promesa electoral, perquè en la dictadura talibana no hi ha eleccions. Però en qualsevol cas, l’autoanomenat Emirat Islàmic de l’ Afganistan va formalitzar diumenge el que anunciava des de poc després de la presa de Kabul: la prohibició del cultiu del cascall.

Una mesura amb enormes repercussions socials i econòmiques, ja que aquesta planta –de la qual s’obté l’opi i l’heroïna– ha estat la primera exportació afganesa durant els últims vint anys.

Els talibans tensen la segregació per sexes, i universitàries de Bamian estripenels seus cartells

El decret procedeix del guia suprem, Haibatul·lah Akhundzada, i va més enllà de la rosella. Tots els estupefaents queden prohibits, incloent-hi l’alcohol –ja ho estava–, l’haixix i les drogues sintètiques, que, com les metamfetamines –de factura local– i la misteriosa Tablet- K, han envaït Kabul des de fa anys.

Els talibans ja han demanat finançament per executar els seus plans prohibicionistes a una comunitat internacional poc predisposada a donar-l’hi.

L’erradicació del cascall va ser una realitat a l’ Afganistan a mitjans del 2001, per una fàtua del mul·là Omar, ja mort. El cultiu només es va mantenir al Panjshir i la resta del territori sota control dels tadjiks de l’ Aliança del Nord.

La invasió dels Estats Units va canviar les coses

Malgrat els vuit mil milions de dòlars ostensiblement gastats en programes de substitució de cultius, al cap de quinze anys d’ocupació la producció d’opi s’havia multiplicat per sis, sota la protecció dels esglaons més alts del Govern afganès.

Des d’aleshores, cada any s’ha batut el rècord de l’any anterior, fins al punt que més d’un 7% de l’economia afganesa depèn de la planta narcòtica.

Tot i que menys que els capitostos de l’antiga Aliança del Nord, els talibans també han tret profit de l’opi durant anys i s’han finançat amb el cobrament de l’impost revolucionari a agricultors i contrabandistes.

Ara, la prohibició afecta totes les fases del negoci i arriba en el moment en què comença la collita al sud del país. “Els infractors seran castigats d’acord amb la xaria i els seus cultius seran arrasats”, ha avisat un portaveu.

Així mateix, el puritanisme del que va ser originalment un moviment d’estudiants alcorànics impregna cada vegada més àmbits de la vida afganesa, i fins i tot evita els pitjors excessos de la seva primera dictadura. La segregació per sexes ha arribat al parc d’atraccions de Kabul. A partir d’aquest mes hi haurà dies per a homes i dies per a dones.

D’altra banda, les estudiants afganeses de dotze a disset anys continuen sense poder anar a classe a la major part
del país. L’últim pretext al·ludeix a l’harmonització d’uniformes.

Les afganeses han tornat a les universitat

Les afganeses, però, han tornat a les universitats i en una, a Bamian, un grapat d’estudiants s’han rebel·lat contra la repressió. Convocades al poliesportiu per a un suposat acte sobre els drets femenins, es van trobar en lloc d’això cartells amb lemes talibans. Algunes es van atrevir a fer-los miques, entre els aplaudiments de part de les congregades, tal com recull un vídeo que circula.

Bamian, on els talibans van mostrar la pitjor cara ara fa més de dues dècades ensorrant dos gegantins budes mil·lenaris, és també un feu de l’ètnia hazara, xiïtes que han estat completament apartats del nou Govern “per col·laboracionistes”.

https://www.lavanguardia.com/encatala/20220405/8176903/els-talibans-prohibeixen-cultiu-cascall.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s