L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘El fals dilema de Borràs i la previsible proposta d’Aragonès’

El dilema entre gestionar l’autonomia i avançar cap a la independència és fals.

El dilema entre gestionar l’autonomia i avançar cap a la independència és fals. Quina seria l’alternativa? No tenir aquest poder? ¿L’independentisme estaria millor a l’oposició? Que governi el PSC? ¿I a Madrid també, millor que governi el PP i Vox, si pot ser? ¿Per sentir-se carregat de raons? Doncs quina poca convicció. Quina poca confiança en les pròpies forces.

Laura Borràs va intervenir ahir a la Universitat Catalana d’Estiu i va acusar Esquerra, la CUP i el seu propi partit, Junts, d’estar frenant la independència a canvi d’anar assumint, va dir, “petites quotes de poder autonòmic”, en comptes de “convertir en realitat els anhels de la gent”, que són la independència. Així va explicar la situació: “Tenim un Parlament i una mesa amb majoria absoluta independentista i un govern de coalició entre els dos partits independentistes majoritaris, format després d’un debat d’investidura, en el qual l’actual president es va comprometre a fer possible la culminació del procés d’independència. Per tant, com que això no ha passat, l’autocrítica dels partits no només és convenient, és necessària i és indispensable”.

COMENTARIS

@Zardoz
Per què es confon estar en contra de la manera d’actuar d’alguns aprenents de polític, amb estar en contra d’una idea o d’un partit?
@Republica17
Tots aquests que doneu tant suport a ERC, sou els mateixos que titllaveu de cagats, covards, puta-ramonetes als de Convergència oi? El que fa tenir un càrrec de regidor, conseller comarcal, alcalde o diputat! Si almenys dimitissin tots els que veien tan fàcil això de la independència i ara accepten que la Generalitat sigui una Comunitat de Veïns (“President posi les urneeees”)
@Helmer
El país de “charanga y pandereta” k dèiem de Espanya, ara som nosaltres. Potser aquí hauríem de dir de “espardenyes i barretina”. En tot cas, la classe política suspèn tota, sense excepcions.
Fernando Ballabriga Vidaller@Fernando Ballabriga Vidaller
Sr. Bassas, el nostre president fa alguna cosa raonable per voste?
Zardoz@Zardoz
Em pregunto com un personatge tan escàs com Borras pot ser presidenta del Parlament de Catalunya, presidenta de JxCat i ara enarborar la bandera de la Independència. Algú s’ho creu?
Antoni Ivars@Antoni Ivars
Bona argumentació de Bassas davant les tonteries demagògiques de la Borràs i els borrasistes. I un avís: o els turullistes i Jordi Sànchez van apartant a la Borràs I els borrasistes, o la Borràs liquidarà les possibilitats electorals de Junts.
@TSC4774
El greu problema és,que cap polític pensa mai en el poble,els importa un puro,només la seva ambicio va al devant,quin fàstic!
@TSC4774
Encara em pregunto,inocent de mi,perque ningú ho ha respost,com pensen fer aquesta independència,que diuen qu’es urgent?..No es pot enredar acla gent permanentment.Aviat dees veurà aquest repetit 52 o/o de suport
@José Ignacio Ferrer Zaragoza
Decepcionant anàlisi. No porta enlloc. No s’ha fet tant per acabar així.
O@Oriol Permanyer
Sr Bassas. Quan més va pujar l’independentisme va ser despres del tripartit i amb el PP manant a Madrid. El dilema está entre mantenir els catalans dopats amb diaris com l’ARA on Vosté escriu o mantenir-nos desperts…
Josep Blanch@Josep Blanch
Poder un dels grans problemes q tenim no és Autonomia o Estat Independent, es la Incompetència dels Polítics i els Partits. No executant lo pressupostat, i amb Cales al calaix. On és la millora de Sanitat, Ensenyament o…. No tot ve del Covid. És el No invertir i fer Realitat la millora d’un hospital, el Exigir Qualitat del cablejat de la llum o telèfon o el rec… I No en parlem Ni de rodalies, ni de la N-II, Ni de las carreteres comarcals, q No las Millora Ni la Generalitat, Ni las Diputacions, q per cert, No tenian q desapareixar les Diputacions… Ningú en parla i masses tenen la Poltrona, apart de altres càrrecs. Així anem
A@alfonsd
No havíem quedat durant anys i fins abans de l’octubre del 2017 que la independència era necessària perquè aquest Estat ens anava a la contra? Necessària pels drets civils, socials i econòmics de tots els catalans? Si això era veritat, i jo crec que ho és per evitar la decadència, pel futur dels catalans, el que és incomprensible tant pels indepes com pels que no ho són és que ara ja no sigui necessari. Taula de diàleg Sí, plebiscitàries també, seguretat jurídica per descomptat, un model permanent de cooperació hispànica sens dubte, explicar a tots els catalans els perquès i els coms feina de cada dia. Però el que han fet amb DUIs per demà i diàlegs eterns sense pla b és aturar el devenir polític, el futur de tots, per interessos de càrrec.
@tangen67
Jxcat ha de jugar 3 cartes:a) Llibre blanc per l’independenciab) Potenciar el sector exterior i traslladar a una fundacio estrangera l’execucio de projectes d’estudi i l’elaboracio del propi llibre.c) Garantir remuneracio de politics indepes en el seu cas fora del estatd) Potenciar accio digital, prepara-se en el seu moment al vot per correu digital.e) Fer oposicio potent contra l’estat al estranger.i tots plegats…aprofitar els imprevistos de l’historia.Darrera cosa, la independencia no arrivara mai amb una Catalunya dominada per partits de paletos d’esquerretes. JxCat ha de ser dominant. ERC te acreditada una trajectoria com a saltaulells dels temps de la Republica i la CUP son una colla de iluminats. Sense aquesta cojuntura, pero tambe sense un treball previ fort, de prestigi i fet al marge de les institucions catalanes perdem el temps com sempre.
montse font bombardó @montse font bombardó
..”.que a la ciutadania de Catalunya se la tracti com a major d’ edat”… quines maneres tan humilians de tractar un conflicte endèmic entre Ñ i Cat. Vol dir q no ho erem avans? Es tracta de que ens tractin com a ciutadans demòcrates i amb els mateixos drets i llibertats q els altres ciutadans de la UE. Sr. Aragonès.
@Xavier Ramis Juan
Jo no veig cap problema…..hi han eleccions i com cap partit engresca prou com per guanyar amb claredat les eleccions, cal pactar. Possibilitats hi ha moltes i quasi totes les veig possibles deixant VOX i companyia de banda …es millor un diputat de junts que un del PSC o Esquerra? …..es millor un Comú que un Cupaire?….jo veig a tothom igual. Només cal ganes per buscar acords per tractar de resoldre els problemes de la nostre societat . Catalunya és molt diversa….. afortunadament.
Rubèn F. Pola @Rubèn F. Pola
Naturalment, el conclave que proposo més avall no tindrà lloc perquè no hi ha cap possibilitat de fumata blanca. ERC i Junts no poden trobar una estratègia compartida perquè ERC i Junts lluiten en guerres diferents. Junts es dedica a boicotejar l’autonomisme d’ERC i ERC es dedica a boicotejar l’independentisme de Junts. Va ser un error creure’ns allò del 52%. Mantenir l’actual Govern és un acte de sadomasoquisme. Jo sí que estic d’acord amb el president Torra en que “un dels obstacles per assolir la independència és l’autonomia”. Com en Dupont, encara diria més: l’autonomia és L’obstacle per assolir la independència. El dilema entre gestionar l’autonomia i avançar cap a la independència no és fals, és autèntic. No es pot anar a missa i repicar. L’administració autonòmica té funcionaris, càrrecs i alts càrrecs de sobres per “governar la sanitat, l’educació o l’ordre públic, amb els seus milers de milions d’euros anuals” fins i tot en mode pilot automàtic (en mode 155). Si no avances cap a la independència és perquè no vols, és perquè tens una agenda oculta. ERC no vol als comuns per a defensar l’exercici del dret a l’autodeterminació, no fotem. ERC vol als comuns per a una altra cosa ben diferent. I si de debò ens volgués tractar com a majors d’edat, que evidentment no és el cas, hauria de tenir el valor i l’honradesa de dir-nos-la.
@Carme Vilalta Ferrer
La presidenta Borras diu que els partits han de fer autocritica, perque amb els 52%no son capaços de fer res per la independencia. El sr. Josep Costa de l’anterior mesa del Parlament s’esta enfrentant ell tot sol als tribunals i al deep stat , per què ningu l’ajuda? Quan algu s’enfronta a Ñ, el deixem sol
@Algú com tu
En complement a aquest article, recomano l’article “Junts, ninot de palla” d’un altre diari català, amb un llenguatge una mica més contundent però que trobo que descriu molt bé la situació de dels dos partits com en una balança de possibilitats entre uns i altres i la fal·làcia de l’home de palla tant utilitzada per Esquerra i Junts, en els últims mesos.
Joan Sanchez Bertran@Joan Sanchez Bertran
Jo tipa d, ERC CUP, 155, comuns, podem, 155, i tot faxista botiflelr que età en cadira, per calés, Sr Bassas, nosaltres sempre estarem am la presidents Laura Borràs, per valenta sabia i éstima Catalunya, els altres son botiflers del poder
@Domingo Jaumandreu Ros
.. numérica i matemática dels conflictes armats i aplicar-ho a les regles del joc democràtic
@Domingo Jaumandreu Ros
En democràcia multipartidista, es a dir que definen models d’organització social i econòmica diferents, no hi altra manera de que un concepte transversal i compartit entre un conjunt de partits, com es l’assolir la plena gestió de tot el que es públic (assolir la independència i per tant la capacitat d’establir acords amb terceros) es pugui fer realitat, es que aquests partits sumin un 71% mes de vots que els que sumin el conjunt de partits que comparteixin una idea frontalment oposada. Es la llei de superioritat numèrica de Lanchester √3/1 (63,1% de suport social incondicional). Conseguir-ho es el repte (eixamplar la base). Cal apendre la historia numè
Rafel Morera Alavedra@Rafel Morera Alavedra
Bé, Si això és él que Ester que fer segons aquesta colla d’ons qué pleguin i tornem a fer unas alecions de una punyetera vegada aveura als catalans cap avon volem anar, i fóra aquesta merda de polítics que tenim.
@Xavier Sellés
Quina diferència hi ha entre l’autonomisme d’ERC-Junts-CUP i el del PSC? Quina diferència hi ha entre uns partits que diuen que no poden fer la independència esperant temps millors, mentre la nostra economia es veu perjudicada per la manca d’infraestructures i el català es va perdent entre els joves? Que no governa el PSC altres autonomies amb competències semblants? A quina conclusió arribem? El poder? La pagueta?
@Joseppi
Es una novetat a l’Ara que les habituals i merescudes crítiques a la Borràs vagin acompanyades també de les no menys merescudes però gairebé inèdites crítiques a l’estratègia de ERC.
@Oh prou…
Un article lúcid. I mira que ens en fa falta de lucidesa!. Que els partits s’auto-titulin d’independentistes no implica necessàriament que ho siguin ni, cosa que seria exigible, que tinguin una idea precisa i factible de com arribar a la independència. Ni ells ni les institucions que exigeixen als partits que la facin. Mentrestant hi ha el camí difícil i aspre que cal fer. Doncs què ens pensàvem? Que els reis no són els pares?. Doncs, ja em sap greu, són els pares.
@Antoni Morros Castelltort
La traducció final que vostè fa, Sr. Basas, jo la torno a traduïr així: “aixamplar la base”….que diuen els d’ERC fonamentalment per intentar un nou Tripartit que, no ho oblidem, amb en Montilla de President ja el va propiciar ERC.O sigui; aixamplar la base per no fer res, absolutament res, ni a favor del sobiranisme i no diguem ja, a favor de l’Independentisme que, se suposa que és l’eix fonamental del pensament d’ERC.ERC ha renunciat a tots, absolutament tots, els seus principis, si és que mai n’ha tingut.
@Rubèn F. Pola
La proposta que va formular el president Aragonès no és que no tingui “gaires concrecions per avançar”, és que no en té cap. I si la proposta és per defensar l’exercici del dret a l’autodeterminació “en els seus fonaments”, abans d’anar a buscar els comuns, que han ‘defensat’ aquest dret aquí i a Madrid amb una convicció perfectament descriptible, el president hauria de proposar i discutir i treballar concrecions amb els seus socis de govern. Abans de buscar consensos fora, potser que t’hi entenguis amb els de casa. Abans de fer la gara-gara als tebis, mira que no se’t refredin els que encara estan calents. Abans de segar l’ordi dels comuns, lliga el blat que ja tens al sac. “El problema és com avançar amb el que hi ha, però com que no hi ha estratègia compartida, els partits tornen a la casella de sortida: mantenir-se en el poder.” No, macos, això no funciona així. No us vam votar i no us paguem el sou per “guanyar eleccions i ostentar el Govern”. Us vam votar i us paguem el sou per “fer possible la culminació del procés d’independència”. Si el problema és com avançar amb el que hi ha quan no hi ha una estratègia compartida, que facin com els cardenals, que es reuneixin en conclave (és a dir, tancats amb clau) i que no els deixin sortir fins que no hi hagi fumata blanca.
@Marga Guasch Bertran
Molt d’acord amb l’article. I molt tipa de la Borràs i de Junts, que només serveixen per boicotejar (els seus propis consellers inclosos)
@Lluis Cabot Ardil
El pitjor del tema és que NINGÚ té cap alternativa, per aconseguir una INDEPENDÈNCIA i no en tenen, perquè NO SABEN com la poden aconseguir, i ni tan sols saben SI es pot aconseguir. Resumint, l’autocrítica que diu la Sra. Borràs, fa molt de temps que s’hauria d’haver fet; però no només els partits sinó també els polítics que en formen part i per sobre de tot els pares, fills i filles del fracassat 1-O-17; que va ser una GRAN manifestació de part de la ciutadania, però que no va servir de res positiu. PD Ella deu començar a fer-se l’autocrítica i possiblement començaria per la seva dimissió com a Presidenta del Parlament; ja que penso que ella contribueix a donar més rellevància a la negativitat del moviment. “”” Donar exemple no és la manera principal d’influir sobre els altres; és l’única manera. Albert Einstein “””. Doncs, que ho practiqui.
Carles B “Ja és hora d’una proposta inclusiva.” Això sona a unionista.

https://www.ara.cat/analisi/l-analisi-d-antoni-bassas-fals-dilema-borras-previsible-proposta-d-aragones_1_4469052.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s