Urgències

Per Antoni Puigvert. La Vanguardia, 22 d’abril del 2020

Economia: "Sempre es diu que el turisme genera molts llocs de ...
El turisme destrueix el teixit social i empobreix el territori

Figueres era una ciutat moderna. Dalí o Pallach no són fruits ocasionals. Tenia institut quan només en tenien les capitals de província i, a més, la burgesia del XIX enviava els fills a estudiar a França. Aquesta burgesia va modernitzar la ciutat (per higienitzar-la va enderrocar el nucli medieval). Exemples representatius del clima innovador són el federalisme d’Abdó Terrades i les genialitats de Narcís Monturiol, inventor del primer submarí tripulat. La rambla de Figueres, senyorívola, no es pot comparar amb la de Girona, ciutat aleshores molt tancada i trista. Però d’aquella força modernitzadora sembla que no en quedi res. Fa un any o dos, molt abans de la pandèmia, la premsa local titulava: “El 50% dels figuerencs en risc de pobresa”. La meitat de la població!

L’Alt Empordà té totes les infraestructures que, suposadament, dinamitzen l’economia: AVE, tren, autopista, aeroport (Empuriabrava), port (Roses), zona logística de la Jonquera, parcs d’empreses. Però hi predomina la indústria turística i la construcció. L’Alt Empordà ha estat comparat amb la Garrotxa, comarca amb plena ocupació i en creixement constant gràcies a una dinàmica indústria exportadora. Paradoxalment, la Garrotxa no té infraestructures: no té ni tren. Les connexions per carretera amb Vic, Bar­celona, Girona i la frontera no són ideals. Com s’expliquen l’èxit de la Garrotxa i el fracàs de l’Empordà, comarques veïnes?

L’industrial Joan Vila, estudiós de l’economia, ha suggerit la resposta: allò que ha distingit la Garrotxa és l’alt nivell educatiu i la poca rellevància del turisme. A Olot des de fa 40 anys hi ha una excel·lent Escola Professional, que ha generat bons tècnics i ha inspirat moltes empreses. Pel que fa al turisme, si bé cal lamentar-ne la paràlisi, genera llocs de treball poc qualificats, no fomenta la innovació i contribueix a la passivitat social i econòmica. La meva amiga descriu com estan els pobles turístics de l’Alt Empordà (tota la costa espanyola deu ser igual): un altíssim nombre de famílies amb treball de temporada, ara sobtadament a l’atur, sense formació, sense alternativa. …

https://www.lavanguardia.com/politica/20200422/48674926191/urgencies.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s